Vil mer med bærekraft

– Vi i Retura IR vil mer med bærekraft enn bare å prate om det, sier daglig leder Espen Bredesen.

– Retura IR er et avfallsselskap som tilbyr komplette avfallsløsninger for næringslivet. Retura IR er eid av Innherred Renovasjon og vi har vårt virkeområde i hele ni kommuner. Retura i seg selv er en franchise-ordning – så det er mange andre interkommunale selskap som eier Retura-selskaper, sier daglig leder Espen Bredesen.

– Vi er et oppstrømsselskap – som vi kaller det. Det betyr at vi samler inn avfallet og så leverer vi det som regel til Innherred Renovasjon, som igjen selger det videre nedstrøms, forklarer Bredesen.

Sentral aktør

Retura IR AS ble etablert i 2003 og har siden etableringen vokst til å være en sentral aktør innenfor avfallshåndtering, gjenvinning, transport og miljøkartlegging for næringslivet i Innherredsregionen.

– I tillegg til disse tjenestene for næringslivet tilbyr vi containerutleie, avfallstaxi og diverse andre tjenester til private, legger Bredesen til.

Retura IR er i dag 17 ansatte hvor de ansatte i bedriften har stor faglig kompetanse innen avfallsløsninger, gjenvinning, biobrensel og rådgivning.

– Målet vårt er å være ledende i vårt område og å bidra til miljøriktige og effektive avfallsløsninger til næringslivet. Vi holder til på Mule i Levanger og har også mottaksanlegg for trevirke, behandlingsanlegg for biobrensel og produksjon av råvare til materialgjenvinning på Fiborgtangen Næringspark på Skogn i Levanger.

Hvorfor er dere medlem av CIVAC?

– Jeg har jo kun jobbet her ett års tid, og medlemskapet i CIVAC startet før det. Men vi trenger å være med i næringsforeninger, og vi trenger å være med i næringsforum og alt som har med utvikling å gjøre. CIVAC er akkurat dette. I og med at Innherred Renovasjon også er med, er det ganske naturlig at vi er medlem.

Hvordan ser dere på dette med bærekraft, sirkulærøkonomi og alle de kravene som vi står ovenfor i dag og i tiden fremover?

– Alle bedrifter i dag får krav på seg om å bli mer sirkulære og bærekraftige – også vi. For bedrifter er avfallet en del av det de må redusere og lage bærekraftsrapporter på. Da krever de at vi også er bærekraftige, spesielt med tanke på utstyret vårt og det vi samler inn avfallet med. Vi påvirkes av bærekraftfokuset med tanke på måten vi rapporterer avfallsmengder på, og hvordan vi behandler det vi får inn. Enten går det til energigjenvinning eller så går det til materialgjenvinning. Det skal det lages grundige rapporter på. Så fungere vi også rådgivende for næringslivet, med at vi gir tips og råd til hvordan de kan spare eller endre på ting når det kommer til avfallshåndtering/resirkulering, forklarer Bredesen.

Han nevner eksempler på entreprenører og elektrikere som får inn nye rutiner når det kommer til sortering av avfall på byggeplass for å sikre at avfallet havner der det skal.

– Det er kun enkle grep som skal til.

Er bedriftene på Innherred flinke til å tenke bærekraft/miljø?

– Bedriftene på Innherred er jevnt over flinke til å sortere avfallet, men vi kan godt bli litt flinkere alle sammen. Det er mer og mer fokus på bærekraft og miljø, og nå kommer også ombruksbølgen over oss. Der tar vi en rolle med at vi starter en ombrukshall på Verdal. Der kan vi først og fremst ta inn bygg- og anleggsvarer. Nå var vi akkurat på befaring i Steinkjer hos fylkeskommunen. De skal flytte og sitter med et overskudd av brukte kontormøbler. Det er ikke lett å få solgt slike store møbler én og én. Her kan vi ta det inn og selge ut til mindre bedrifter igjen. Vi starter ombrukshallen i disse dager og er nok skikkelig i gang til nyttår. Dette er ikke noe vi kommer til å tjene så mye penger på, men vi gjør det fordi vi ønsker å gjøre en forskjell, sier Bredesen.

– Det kommer også krav til bedrifter i dag som går på at nybygg skal inneholde så så mye ombruk/gjenbruk. Her vil ombrukshallen være en brikke i å gi bedrifter mulighet til å få tak i godt utstyr/møbler  etc, legger Bredesen til.

 

Vil noe mer

Bærekraft er mer enn bare det å sortere avfallet riktig og sørge for god materialgjenvinning. Det er også et sosialt aspekt ved det hele, noe Retura IR virkelig tar på alvor.

– Jeg synes sosial bærekraft er viktig. Vi er opptatt av dette med psykisk helse i idretten. Som sponsor for Levanger HK Elite har vi satt det som krav at de  gjør noe på sosial bærekraft og mental helse. Det er tre punkter de skal gjøre; Elitespillerne skal trene dem som ikke blir sett, de skal trene kjernemuskulatur og de skal trene på å lære bort positiv selvsnakk til dem de er ute og trener. Elitespillerne skal gå foren, sier Bredesen.

Per nå er den største utfordringen Retura IR støter på – forutsigbarhet.

– Det legges på avgifter i den tro at avfallsmengden skal bli mindre, men det blir den ikke. Det at staten legger på CO2 avgift på forbrenningsanleggene gjør ikke at avfallsmengden går ned. Det sendes bare til Sverige. Når vi skal gjøre en prisendring til neste år, og ikke vet hva forbrenningsavgiften vil være, så sliter vi med å kunne gjøre prisjusteringer korrekt. Kundene våre må også ha forutsigbarhet for å kunne lage korrekte budsjetter med tanke på rivning og slike ting. Den forutsigbarheten – eller mangelen på sådan – er vanskelig å forholde seg til, sier Bredesen.

 

Del artikkelen:

Lignende artikler

Avslutning av ReMass-prosjektet

Tirsdag 17. desember 2024 ble avslutningssamlingen for ReMass-prosjektet avholdt på Scandic Stiklestad i Verdal. ReMass, et Innovasjon Norge-støttet bedriftsnettverk, har hatt som hovedmål å skape nye verdikjeder for produksjon av resirkulerte tilslag og økt bruk av kortreiste, stedlige masser i vei-, bygg- og anleggsprosjekter.

Les mer