Adresseavisen kunne nylig melde at Glava hvert år må importere store mengder glass, blant annet fra Sverige, fordi bare en fjerdedel av de 650 000 vinduene som årlig kastes i Norge faktisk gjenvinnes. Resten går til forbrenning eller deponeres – til tross for at materialet er fullt brukbart i nye produkter.
– Dette er ikke bare en tapt ressurs, men et alvorlig hinder for overgangen til en sirkulær økonomi. Glava er et godt eksempel på hvordan verdifulle ressurser kan holdes i kretsløp dersom vi legger til rette for det, sier Trond Norum, daglig leder i CIVAC.
På fabrikken i Stjørdal utgjør gjenvunnet glass hele 60–70 % av råmaterialet i isolasjonsproduktene. Men for å opprettholde produksjonen må halvparten av dette importeres.
Det paradoksale er at de er glass tilgjengelig, men at økonomiske insentiver gjør det billigere å grave det ned enn å gjenvinne det.
– Det er for billig å deponere glass i dag. Da velger mange den enkleste og billigste løsningen, sier fabrikksjef Oddvar Aftret til Adresseavisen.
Glava har i en årrekke etterlyst bedre returordninger og politiske tiltak som fremmer gjenvinning av bygningsglass. CIVAC støtter dette helhjertet – både fordi det reduserer klimafotavtrykket og fordi det er god ressursøkonomi.
– Når gamle vinduer blir til ny isolasjon, er det sirkulærøkonomi i praksis. Dette er akkurat den typen industrielle løsninger Norge trenger mer av, sier Trond Norum.
Les hele saken i Adresseavisen.