I 2019 ble den første digitale plattformen for ombruk og sirkulære prosesser tatt i bruk
Noen år etterpå – i 2121 – ble 2. generasjon av plattformen lansert. Den tar for seg hele verdikjeden. Fra kartlegging og dokumentering, til samhandling, logistikk og rapportering.
Raske tall:
- 300 milliarder euro er verdien av materialer som hvert år kastes i EU
- 2,017 milliarder euro brukes hvert år på innkjøp av nye materialer i EU
- 15% av nye materialer i et prosjekt blir kastet
Dette ønsker Loopfront å gjøre noe med.
De er i dag 16 ansatte fordelt på kontorer i Trondheim, Oslo og Stockholm. De jobber også med å etablere et kontor i Tyskland. I september lanserer de enda en ny plattform.
– For å starte opp et ombruksprosjekt, må man først vite hvilke ressurser man faktisk har, og i hvilken stand de er. Materialkartlegging er derfor første steg. Da registreres materialene i plattformen, og man får full oversikt over prosjektets sparepotensiale. Loopfront beregner hvor mye CO2 og hvor mange kilo avfall som spares, i tillegg til å estimere kostnadsbesparelser ved ombruk, sier Curtis.
Loopfront har blant annet prøvd ut den digitale plattformen sammen med Asker kommune i et par år. Et arbeid som i aller høyeste grad har båret frukter. Asker var på jakt etter måter å stimulere til ombruk i forbindelse med at de skulle slå seg sammen med kommunene i Røyken og Hurum.
‒ Sammen utviklet vi en softwarepilot skreddersydd for å registrere alt inventar i 25 lokasjoner som ble påvirket av sammenslåingen. Vi la også inn hva det ville koste å kjøpe tilsvarende nye møbler og hvor mye CO2 som ble spart om kommunen i stedet brukte ting om igjen, forklarer Curtis.
Piloten gjorde det rett og slett svært mye enklere å finne ut om det man trengte allerede fantes et annet sted i et av de andre 24 lokasjonene – Michael Anthony Curtis
Samarbeidet mellom Akser kommune og Loopfront førte til at kommunen sparte hele 11 millioner koner ‒ og 107 tonn CO2. I tillegg til de 107 tonnene med CO2, er også 62 tonn avfall blitt «borte».
‒ Tenk hvis flere kommuner tok kontakt med oss og vi klarte det samme med dem. Da blir kommune-Norge sirkulær. Bare i Norge kaster vi 1,9 millioner tonn materialer hvert år, det samme som nesten en million teslaer. Jeg mener at det vi driver med kan bidra til å redde verden, og det gjør jobben vår virkelig meningsfylt, sier Curtis.
– Vi trenger flere utviklere og rådgivere som kan hjelpe oss med å redde verden. Hvis noen kjenner seg kallet, ligger stillingene ute på vår hjemmeside, loopfront.com, legger Curtis til.
Vi i CIVAC er veldig fornøyde med å ha Loopfront på laget, og ser fram til å se hva vi sammen kan få til i fremtiden.