Flere av CIVACs medlemsbedrifter er godt i gang med å gjøre sitt for at produkter brukes om igjen og får nytt liv hos nye eiere.
I Miljødirektoratet sin beskrivelse av hva sirkulær økonomi er, sier de blant annet at; i en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig, de må repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, kan avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Slik utnytter vi de samme ressursene flere ganger og minst mulig går tapt.
Mange ser nytten
– Vi ønsker på sikt å lage noe som er mer enn bare en butikk. BrukOm skal være et sted der du kan komme for å få tips og råd til redesign av møbler eller f.eks. hvordan du reparerer eller syr om klær, sier kommunikasjonsrådgiver hos Trondheim Renholdsverk (TRV), Tone K. Berg.
Økt fokus på gjenbruk og trangere økonomiske tider gjør at stadig flere finner veien til gjenbruksbutikker over det ganske land. Flere av CIVACs medlemsbedrifter har de siste årene jobbet mye med gjenbruk og hvordan gamle produkter kan få nytt liv.
En trend i utvikling
Hos TRV sin storsatsing når det kommer til sirkulær økonomi og gjenbruk – BrukOm på Nyhavna i Trondheim – er et stort lagerlokale blitt gjort om til et stort gjenbrukssenter. Har får de daglig inn flere lass med brukt utstyr som noen ikke har bruk for, men som andre ser stor nytte i.
TRV startet tilbake i 2016 med et gratis bruktbutikk i tilknytning til gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen.
Tanken vokste seg større
– På dette tidspunktet hadde også Fretex et eget mottak på gjenvinningsstasjonen der de mottok alle tekstiler, samt et utvalg av gjenstander de kunne selge videre i sine egne butikker. De resterende gjenstandene forsvant fort i gratisbutikken vår, forteller driftsleder Janne Rødsten.
Vi skal stadig utvikle oss og gjøre BrukOm Nyhavna til et helhetlig konsept for ombruk, reparasjon og redesign. – Janne Rødsten
Gratisbutikken fungerte ikke optimalt, og vi måtte revurdere konseptet, da vi ved flere anledninger opplevde at dette medførte rot og forsøpling i området rundt gjenvinningsstasjonen.
– I 2018 vedtok vi at vi skulle lage en butikk, hvor vi kunne selge varene til selvkost. Avtalen vi hadde med Fretex var på dette tidspunktet opphørt. Vi fikk derfor tilgang til en helt annen varestrøm enn den vi hadde hatt tidligere. Dette ble mer og mer populært, og butikken vokste seg stadig større. Deretter ble det besluttet at vi skulle satse mer på dette med ombruk. Det ble satt i gang et større prosjekt, og vi begynte å se oss rundt etter et stort lokale som vi kunne bruke til å lage en gjenbrukssenter, forklarer Rødsten
Gjenbrukssenter
Slik havnet de da på Nyhavna, i et stort lagerbygg som i dag ikke bare huser bruktbutikken BrukOm, men også flere andre aktører som også ønsker å gjøre noe for å bidra til at færre ting kastes, men heller brukes om igjen.
– Vi er samlokalisert med blant andre Trondheim kommune som har et gjenbrukslager her, Utoplast – som driver med gjenbruk av plast – har også et lite verksted her. Så har vi Framtiden i våre hender, som holder til i kontordelen av bygget. Det er de aktørene som er her nå i dag, men vi ønsker å gjøre dette til et helhetlig konsept for ombruk, reparasjon og redesign, sier Rødsten.
Mer enn bare en butikk
– Vi skal også stimulere til gjenbruk blant barn og unge, gjennom holdningsskapende arbeid. TRV samarbeider allerede med skolene på 4. klassetrinn. De får omvisning på gjenvinningsstasjonen. Vi ønsker å utvide samarbeidet med skolene slik at skoleklasser også tar turn innom gjenbrukssenteret, slik at elevene faktisk får se hvor mye som kan brukes om igjen.
Vokse
– BrukOm på Nyhavna åpnet i mai 2022. Vi hadde en veldig forsiktig åpning under covid-pandemien, og vi håper nå å kunne markedsføre oss selv enda bedre og nå ut til flere , nå som alt er tilbake til normalen. Vi vil arrangere både markedsdag, auksjon og forskjellige typer kurs i året som kommer. Det er i det hele tatt mye spennende i vente fremover, sier Berg og Rødsten.
TRVs mål for gjenbruk styres av avfallsplanen til Trondheim kommune. Der står det at innen 2030 skal gjenbruket per innbygger økes fra dagens 2-3 kg per år, til ca. 17 kilo gjenbruk per innbygger, per år.