Sirkulære utfordringer i Trøndelags grønnsakshage

Mandag 4. mars hadde CIVAC gleden av å besøke Frisk Salat AS på Frosta, COOPs hovedleverandør av crispisalat. Daglig leder Morten Skjevik tok imot oss og ga en omvisning i produksjonslokalene.

Med ærefrykt i blikket sto CIVACs to representanter utenfor en gråhvit bygning på Frosta. Med det historiske suset fra bautaen på Tinghaugen i ørene, var det lett å bli imponert over den 12.000 kvadratmeter store produksjonshallen som lå foran oss. Vi sukket lettet da vi fikk øye på Skjevik, som med et stort smil og kraftig håndtrykk invitert oss inn i salatproduksjonens aller helligste.

Med en årlig leveranse på 3,6 millioner crispisalater, er Frisk Salat en viktig aktør i norsk dagligvarebransje. Dette vises også i fabrikklokalene deres på Frosta, hvor automatisering spiller en sentral rolle i produksjonsprosessen. På bildet over og i videoen under ser man vekstlinjen, hvor reisen starter med et lite frø som blir sådd, for deretter å gjennomgå en nøye kontrollert vekstprosess over seks uker. Ved prosessens ende står salaten fullvokst og klar for høsting. Hvert steg i denne prosessen, fra såing til høsting, er finjustert for å sikre optimal tilførsel av lys og næring, noe som er essensielt for å produsere salat av høyeste kvalitet.

 

Til tross for suskessen med effektive produksjonsmetoder, står Frisk Salat overfor utfordringer som krever oppmerksomhet og innovasjon. Blant de mest presserende problemene er produksjonen av CO2, et høyt strømforbruk, utfordringer knyttet til rensing av prosessvann, samt effektiv håndtering av biologiske restprodukter som rotklumper og salat som ikke tilfredsstiller kvalitetskravene. Disse utfordringene peker mot et viktig behov for bærekraftige løsninger som kan redusere miljøfotavtrykket og samtidig opprettholde produksjonseffektiviteten. Dette byr på muligheter for den som tør å tenke nytt.

Del artikkelen:

Lignende artikler