1. januar 2020 – rett før hele verden gikk inn i en langvarig pandemi – ble de tre interkommunale selskapene Envina IKS, Nordmøre Interkommunale Renovasjonsselskap og Hamos Forvaltning IKS slått sammen for å danne ReMidt IKS. Bakgrunnen for sammenslåingen var kort og greit de endringene bransjen skulle gå gjennom. Det skulle – og skal fortsatt – legges til rette for mer kildesortering i hjemmet. ReMidt har stor tro på at de gjennom sammenslåingen kan gjøre avfallshåndteringen billigere for sine abonnenter.
ReMidt skal fremme bevisste holdninger til ressursbruk i samfunnet, gjennom å legge til rette for kildesortering, gjenbruk og materialgjenvinning av ulike typer avfall.
Stort nedslagsfelt
Med 17 eierkommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal og et nedslagsfelt på størrelse med Viken fylke (dog med godt , var det et stort stykke arbeid som måtte legges ned for at både ansatte og innbyggerne i de 17 eierkommunene skulle komme seg gjennom endringen så knirkefritt som overhodet mulig. Og som ikke det var nok, kom pandemien midt i omgjøringen.
Tre avfallsselskap skulle inn i en felles mal, med felles rutiner, og sammen trekke i en felles retning.
I dag har ReMidt kommet seg styrket gjennom både sammenslåingen og pandemien, og de satser hardt for å sikre at utviklingen i avfallsbransjen går i riktig retning.
– Vi tar sikte på å være ledende i arbeidet med å få ned mengden restavfall og samtidig få forbrukerne til å kildesortere og resirkulere mer, sier Torbjørn Evjen, konstituert daglig leder i ReMidt.
Samarbeid
Da CIVAC først så dagens lys tilbake i mai 2020, var ReMidt og Evjen en av initiativtakerne for å få i gang en slik avfallsklynge.
– Vi ser at godt samarbeid er en viktig faktor for å lykkes – ikke bare i avfallsbransjen – men også på tvers av ulike segmenter og bransjer. Skal vi klare å nå de målene som myndighetene setter, da må vi klare å komme opp med andre måter å nyttiggjøre de ressursene som finnes i det vi kaster. I Trøndelag og Midt-Norge har vi i avfallsbransjen lange tradisjoner for å ha et godt samarbeid. For eksempel gjennom prosjektet SeSammen, der vi jobber for en samfunnsansvarlig kretsløpsbasert ressursutnyttelse i tråd med avfallshierarkiet. Med CIVAC ønsker vi å bidra til å etablere nye bruksområder for ressursene i avfallet, forklarer Evjen.
Vi sikter hele tiden mot å utvikle oss – Torbjørn Evjen
Avfallsbransjen i Midt-Norge har også et rykte på seg for å være innovative og fremoverlente.